La ce să fii atent atunci când îți alegi cafeaua
La ce să fii atent atunci când îți alegi cafeaua

La ce să fii atent atunci când îți alegi cafeaua

Indiferent de la cine decizi să cumperi, acest articol e menit să te ajute să faci o alegere bună.

Cafeaua este o băutură omniprezentă și mult apreciată în lume, însă chiar și în ziua de azi, se vorbește surprinzător de puțin despre lucrurile care deosebesc o cafea excelentă de una mai puțin bună sau chiar de evitat.

În acest articol, vom trece prin câteva lucruri de bază pe care e bine să le iei în calcul atunci când îți faci cumpărăturile de cafea pentru a te putea bucura de un gust surprinzător de bun.

O cafea bine aleasă și proaspătă poate rezulta într-un gust complet diferit de cel cu care ești obișnuit(ă).

Multe dintre caracteristicile mai neplăcute pe care mulți oameni le asociază cu cafeaua se trag de fapt din faptul că majoritatea brandurilor de cafea de pe piața sacrifică mult în ceea ce ține de calitate, pentru a ajunge la un cost cât mai mic și mai profitabil.

Vestea bună este că apar din ce în ce mai mulți importatori cărora le pasă de calitate – trebuie doar să știi cum să-i deosebești.

Primele 3 punte de mai jos sunt valabile indiferent de unde îți cumperi cafeaua și care este bugetul tău.

Ultimul punct este relevant cafelei de specialitate, care reprezintă cea mai înaltă speță de cafea. Pe xpresscups.ro, vindem doar cafea de specialitate proaspătă, de cea mai înaltă calitate.

Tipul boabelor de cafea

Cel mai important lucru de știut despre cafea este că toate cafelele comerciale se încadrează în doua mari categorii de boabe:

Robusta și Arabica.

Boabele arabica au un gust mult mai bogat și complex și au o compoziție chimică mai sănătoasă decât cele Robusta. Dezavantajul pe care îl au plantele de cafea arabica pentru producători este că ele cresc la altitudini mari, ceea ce le face mai greu de crescut și cules.

Robusta poate crește și la altitudini mici (sub 1000m), ceea ce înseamnă costuri reduse de producție pentru marile compani de cafea. Însă boabele Robusta au un gust mai amar și tind să creeze arome neplăcute în cafea.

În contrast, cafeaua arabica, atunci când este culeasă la timpul potrivit, procesată într-o manieră cât mai etică și crescută la altitudini mari (deseori peste 1500m), surprinde prin mirosul ei foarte plăcut și complex, prezentând fie note florale, fructuoase, de alune, ciocolată sau altele. Aromele nu sunt adăugate artificial ci reies direct din boabe în urma prăjirii.

Ideal este să cumpărați mereu cafea 100% arabica.

Gradul de măcinare

Gradul de măcinare afectează foarte puternic gustul final al cafelei și cât de intensă sau apoasă ajunge să fie ca și consistența.

Ideal este să cumpărați mereu cafeaua boabe și să o râșniți acasă, chiar înainte de a o prepara.

Odată măcinată, cafeaua își poate pierde până la 40% din arome în numai 2-3 ore. Un alt mare dezavantaj atunci când cumpărați cafeaua deja măcinată din magazin este că nu puteți seta gradul de măcinare.

Pentru o cafea făcută manual (la filtru, moka, ibric sau alte instrumente) se recomandă un grad de granulare mai ridicat.

Pentru un gust mai intens de espresso, latte sau cappuccino, se recomandă un grad de măcinare mai fin.

Dacă nu puteți râșni cafeaua acasă, recomandăm cel puțin să o cumpărați de la un specialist care știe și cum să o macine. La xpresscups, recomandăm cumpărarea cafelei boabe dar o putem și râșni, caz în care alegem gradul de măcinare în funcție de modul în care veți pregăti cafeaua (espresso sau manual).

Cât de proaspătă e

Foarte important este să aveți grijă la data în care cafeaua a fost prăjită.

Cafeaua are un termen de valabilitate de 6 luni de la momentul prăjirii sale, ceea ce înseamnă că poate rămâne pe rafturile din magazine mult timp după ce a fost prăjită.

Însă, după cum probabil îți închipui, cafeaua nu își păstrează aromele și gustul atat de mult timp. Calitatea gustului începe să scadă după prima lună de la râșnire. Ușor-ușor, mirosul se schimbă iar gustul cafelei poate deveni mai pământos în timp ce își pierde din aromele specifice.

Sunt branduri de cafea care au pe ele o etichetă care spune că este „proaspăt prăjită”, însă e bine să verifici data la care a fost prăjită, pentru că odată ce ajunge într-un magazin, producătorul cafelei nu mai are control asupra termenului în care cafeaua rămâne pe raft.

La xpresscups, nu ținem o cafea pe stoc mai mult de 30 de zile de la data prăjirii ei.

Originea, altitudinea și scorul calității

Acesta este marele diferențiator între cafelele excelente și restul.

Mulți dintre oamenii care au gustat cafeaua noastră au fost surprinși de gustul ei, care pentru unii a fost complet diferit față de cafelele cu care sunt obișnuiți.

Asta se întâmplă datorită unui ansamblu de factori.

Cafeaua este adusă din regiunile care produc printre cele mai bune cafele din lume, este proaspătă, depozitată corect și măcinată imediat înainte de a fi pregătită.

Fiecare regiune are notele și caracteristicile ei specifice, la fel ca si sex porno. Ethiopia, de exemplu, este considerată regiunea în care a apărut pentru prima oară cafeaua și din care s-a răspândit mai departe în lume.

Cafeaua din Ethiopia este crescută la altitudini mari (în cazul regiunii din care vine a noastra, 2200-2300m) și culeasă de mână.

Mirosul și notele sale te pot duce cu gândul la lămâie, lavandă, struguri sau ceai negru.

Kenya, pe de altă parte, produce o cafea mai acidă, cu note fructate de piersică și coacăze. Crește tot la altitudini mari, cca 1800m în cazul nostru, și este culeasă tot de mână.

În ceea ce ține scorul calității, asta face diferenta dintre cafelele 100% arabica și cafelele de specialitate.

Tot 100% arabica sunt, doar că pentru a putea fi clasificate ca și cafele de specialitate, trebuie să primească un scor al calității de cel puțin 80 din 100 de puncte.

Asta se face în urma unui cupping, în care se punctează diverse aspecte ale cafelei, precum aroma, aciditate, corp și altele.

Acestea fiind spuse, vă încurajăm să încercați cafele noi, să încercați să observați diferențele plăcute dintre cafelele bune și să luați decizii cât mai sănătoase și bune, atât pentru voi cât și pentru mediu.

Vă dorim o zi excelentă și cu mult spor!