Freelancing și cafeaua preparată la V60
Freelancing și cafeaua preparată la V60

Freelancing și cafeaua preparată la V60

După mai bine de 6 ani de freelancing, alegerea de a-mi deschide primul business în industria cafelei de specialitate nu a fost deloc întâmplătoare.

Iubesc cafeaua, este o constantă în viața mea și de-a lungul anilor m-am bucurat atât de gustul ei, cât și de modul în care îți influențează productivitatea.

În cele din urmă, am devenit selectiv atât în ceea ce ține de cum îmi aleg cafeaua, dar și în ceea ce ține de cum îmi place să fie preparată și cum o consum.

În ultima vreme, îmi place să fiu cât mai implicat în procesul preparării sale. Îmi plac mult metodele alternative de preparare a cafelei și nu mă deranjează deloc faptul că îmi ia mai mult timp să-mi prepar cafeaua așa decât mi-ar lua să-mi fac un espresso rapid la birou.

Rezultatul este exact pe gustul meu. Îmi pot permite (și oricine cred că își poate permite) să îmi petrec până la 15 minute la începutul zilei pentru a-mi prepara cafeaua fix așa cum îmi place mie.

Nu-mi place ideea de a mă trezi și a trece imediat la treabă. Vreau sa îmi încep ziua pe un ton bun. Motivat, energizat și nu grăbit.

Rutina asta este modalitatea mea de a-mi începe ziua într-o dispoziție bună. Îmi oferă câteva minute în care mă pot gândi la ce am de făcut în ziua respectivă, înainte de a începe să îmi deschid email-urile și să răspund la mesaje.

Cum îmi place să-mi prepar cafeaua?

Am încercat mai multe variante. Am participat și la un curs foarte mișto despre cafea și am învățat câte un lucru, două despre cum să o prepar mai bine acasă.

Mult timp îmi făceam cafeaua la presa franceză. Presa franceză poate fi o metodă bună cu care să experimentezi la început, dar după cum veți vedea în continuare, există metode mai bune pe care să le încerci atunci cand începi să înțelegi mai bine procesul de preparare.

Îmi place și cafeaua la moka pot, care se face foarte ușor, iar procesul este unul plăcut de urmărit. Problema mea cu moka pot este în principal că se face o cantitate destul de mică (o cană, două în funcție de mărimea instrumentului), iar mie îmi place să beau cam 500ml de cafea pe zi.

De aici concluzia: cel mai mult îmi place cafeaua la V60.

Pentru persoanele cărora le place cafeaua tare, fără zahăr, dar vor să simtă un gust rafinat (foarte puțin amar), cafeaua la V60 se potrivește excelent.

Cum se prepară cafeaua la V60 și care sunt avantajele/ dezavantajele?

Voi începe cu dezavantajele pentru că sunt mai puține. 

În primul rand, durează evident mai mult să prepari cafeaua la V60 decât ar dura să-ți faci un espresso… e clar acest dezavantaj? Okay. Acum că am terminat cu dezavantajele, avantajele sunt următoarele:

  • Cafeaua e mai puțin amară decât cea preparată la espressor. Cum mie îmi place să beau cafeaua fără lapte și fără îndulcitori, prefer o cafea cu un gust mai echilibrat, care să îmi permită mai bine să mă bucur de aromele specifice ale cafelei pe care o beau.
  • Cu toate că durează mai mult prepararea, poți face cantități mai mari. Eu îmi fac de la început toată cafeaua pe care am de gând să o beau în ziua respectivă.
  • Cafeaua rămâne bună și pe măsură ce se răcește. Când prepari cafeaua la V60, își menține aroma și pe măsură ce se răcește.
  • Este un kit de preparare mult, mult mai ieftin decât un espressor (sau chiar și un filtru de cafea electric). Poți cumpăra un kit întreg de preparare în stil V60 la mai puțin de 100 de lei.
  • Gust echilibrat de la început până la sfârșit. Dacă la un espresso tipic simți mai multă amărăciune spre sfârșitul ceștii, la V60 te bucuri de același gust echilibrat mereu.
  • Mai multă cofeină. Nu o să mint, mie îmi place mult cofeina. La cafea, gradul de cofeină din cafeaua pe care o bei este influențat de cât de repede se prepară. Atunci când procesul de extracție este unul mai lent, se transferă mai multă cofeină în recipient. La un espresso, cu toate că gustul este mai intens, el conține de fapt mai puțină cofeină decât o cafea la V60, pentru că se face mult mai repede.
  • Îți oferă flexibilitatea de a fi creativ și a obține exact aroma pe care o cauți. Ai foarte mult control asupra cafelei tale la V60. Poți să experimentezi cu mai puțină cafea, mai multă, mai multă sau mai puțină apă, un grad de măcinare mai fin sau mai grosier, până ajungi exact la gustul pe care-l cauți.

Îndemnul meu pentru iubitorii de cafea? Va încurajez să testați diverse metode de preparare a cafelei – este o băutură foarte flexibilă, iar gustul ei poate fi influențat foarte mult în funcție de modul în care o prepari.

Asta înseamnă ca ar trebui să eviți categoric un espressor?

Nu. Totul ține de preferințe. Unii oameni preferă gustul mai intens al unui espresso. De asemenea, cafelele precum latte, cappuccino și alte derivate se fac în baza unor shoturi de espresso pe lângă care se adaugă lapte.

Acestea fiind spuse poți, desigur, să prepari un latte foarte bun și cu cafeaua făcută la V60 – numai că tot procesul pentru a face asta manual va dura destul de mult și necesită un număr mai mare de ustensile (pe care trebuie ulterior să le și speli).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *